Duurzame dorpsdeelauto

Duurzame dorpsdeelauto

De duurzame dorpsdeelauto is een project dat perfect past binnen de peilers van Duurzaam Hoonhorst. Groen, gezond, gemeenschappelijk en gezellig, je vindt het er allemaal in terug. Met dit project willen we de mobiliteit van Hoonhorst vergroten. Een auto van het dorp en voor het dorp. Op deze pagina vertellen we u meer over dit project dat ook voor u als inwoner van Hoonhorst weleens erg interessant kan zijn. 

Wat is autodelen

Autodelen heeft vele voordelen. Het principe is eenvoudig. Je hebt een auto die door meerdere mensen kan worden gebruikt. Je kunt de auto online reserveren op het tijdstip dat je hem nodig hebt. 

Bespaar geld

Heb je een (2e) auto en rijd je daarmee minder dan 10.000 km per jaar? Dan is gebruik maken van de duurzame dorpsdeelauto financieel  aantrekkelijk. Je bespaart dan geld. Bereken maar eens wat het bezit van een auto kost. Denk dan niet alleen aan brandstof maar ook aan afschrijving, onderhoud, wegenbelasting, verzekering etc. Bij een deelauto heb je wel de lusten maar niet de lasten.

Duurzaam

Daarnaast is het ook duurzaam. Minder auto's betekent minder grondstofgebruik, minder ruimtegebruik en minder afval. Het autobezit en het ruimtegebruik door auto's neemt af met de inzet van deelauto’s. Het blijkt ook dat bij gedeeld autogebruik mensen veel minder vaak de auto nemen dan wanneer ze er zelf een hebben. Een verklaring is dat de kosten zichtbaar worden, doordat er per rit wordt afgerekend. De ritkosten bij autodaten zijn hoog, maar de vaste kosten zijn erg laag. Dit in tegenstelling tot een privé-auto waarbij de vaste kosten hoog zijn, of men de auto gebruikt of niet.

Degenen die de eigen auto afschaften toen zij autodater werden, reden gemiddeld 55% minder autokilometers. De groep die de date-auto als tweede auto gebruikte, reed ongeveer evenveel kilometers als voorheen, maar ziet wel af van de aanschaf van een tweede auto.

Minder autokilometers leiden tot minder uitstoot van vervuilende stoffen. Onze elektrisch aangedreven dorpsdeelauto rijdt  bovendien helemaal CO2 neutraal. Groener bestaat niet!

Maakt mensen weer mobiel

Hoonhorst is een klein dorp. Dat heeft absoluut zijn charmes maar betekent ook dat inwoners voor een hoop voorzieningen zijn op andere kernen in de regio. Je bent dan al snel aangewezen op de auto. En dat kan soms een probleem zijn. Bijvoorbeeld als je in je gezin maar 1 auto hebt die vaak bezet is, of wanneer je helemaal geen auto hebt. De dorpsdeelauto kan dan een uitkomst zijn. Maar ook wanneer je wel 2 auto's bezit en die 2e auto eigenlijk bijnal altijd stil staat kan het interessant zijn om gebruik te maken van de dorpsdeelauto. 

Maar denk ook eens aan de categorie ouderen. Ook Hoonhorst kent veel ouderen en dat zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Natuurlijk willen we dat deze mensen zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in het dorp. Ervoor zorgen dat ouderen mobiel kunnen blijven is dan essentieel. De dorpsdeelauto kan een rol vervullen bij het vervoeren van ouderen voor een ziekenhuisbezoek. Vrijwilligers kunnen deze mensen dan met de dorpsdeeluto brengen en halen. Omdat de dorpsdeelauto gemakkelijk 5 personen kan vevoeren kunnen ouderen zo ook eens gezellig met zijn allen naar bijvoorbeeld de markt in Raalte. 

Maar ook verenigingen en instellingen kunnen gebruik maken van de dorpsdeelauto. Bijvoorbeeld voor het vervoeren van mensen en/of materiaal.

De auto

De dorpsdeelauto is een hele ruime, praktische en comfortabele personenauto die 5 personen met bagage kan vervoeren. Het betreft een Renault Kangoo Maxi Z.E.  waarbij "Z.E." staat voor Zero Emission. Deze auto is namelijk volledig elektrisch aangedreven en stoot dus nul schadelijke stoffen uit. De actieradius  bedraagt 160 km (onder ideale omstandigheden) wat voor de meeste ritten ruim voldoende is. Met de krachtige elektromotor, automatische versnellingsbak en de afwezigheid van motorgeluid rijdt de auto erg gemakkelijk en ontstspannen. De auto is voorzien van een trekhaak en een fietsenrek is eveneens beschikbaar. 

Het deelsysteem

De dorpsdeelauto is aangesloten bij MyWheels. Duurzaam Hoonhorst heeft de auto aangeschaft, MyWheels heeft vervolgens een (bewezen) systeem om hem als deelauto te kunnen inzetten. Het reserveren van de dorpsdeelauto kan heel gemakkelijk online via de website van MyWheels. 

Veel gestelde vragen: hoe werkt het?