Een duurzame bassischool

Een duurzame bassischool

Aan de buitenkant is al te zien dat er van alles veranderd is bij  de basisschool st. Cyriacus  in het dorp. Maar niet allen de buitenkant oogt een stuk frisser, ook binnen is er heel wat werk verzet in de zomervakantie van 2013.

Rondom is de school aangepast aan deze tijd en klaar voor de toekomst: de muren, het–ook vernieuwde- dak zijn geïsoleerd en de ramen zijn voorzien van HR++ beglazing. Waar nodig zijn de kozijnen vervangen.

Er zijn een groot aantal solartubes geplaatst, waardoor er overal daglicht binnenvalt en verlichting veelal overbodig is. De verlichting is verduurzaamd. Er is niet gekozen voor LED, maar voor een combinatie van lampen en armaturen die past bij het gebruik als school en bij deze toepassing zuiniger is dan LED verlichting. Er wordt automatische daglichtregeling toegepast: als de solartubes onvoldoende licht brengen, schakelen de lampen in met een traploos dimsysteem. Zo is er altijd voldoende licht en nooit teveel verbruik.

Nauwelijks waar te nemen, maar wel te merken, is de installatie van een duurzaam luchtbehandelingsysteem, waarbij elke ruimte voorzien is en blijft van frisse lucht en een aangename klimaat. Op de zolder van de school staat de indrukwekkende installatie die zorgt voor ‘gebakken lucht’. Van buiten wordt (koude) verse lucht aangezogen. De warme lucht uit de lokalen wordt uit de lokalen gezogen, de warmte wordt opgevangen en gebruikt om de verse lucht weer te verwarmen voor het via de ventilatiekanalen naar de ruimten in de school gaat. Mocht dit niet voldoende zijn dan wordt de koude lucht verder bijverwarmd met warm water. Dat warme water komt uit het nieuwe CV-systeem dat in de loopt van dit jaar aangesloten wordt op de houtgestookte dorpsCV bij de Potstal. Tot 8 C buitentemperatuur hoeft de lucht niet te worden bijverwarmd. En voor warme dagen: de lucht kan ook worden gekoeld.
Om de maatwerkinstallatie te kunnen dragen is de constructie van de zolder aangepast.

In het gymzaaltje voor de jongste groepen wordt er geventileerd naar gebruik: er is een luchtkwaliteitssensor geplaatst waardoor automatisch de luchtkwaliteit optimaal wordt gehouden. Hier is de beglazing overigens ook niet alleen beter isolerend, maar ook extra veilig.

De gehele school is voorzien van een nieuw plafond waarin de ventilatiekanalen, verlichting en solartubes op slimme én mooie wijze in zijn aangebracht.

Op het dak liggen nu 60 zonnepanelen, genoeg voor de gehele elektravoorziening van het gebouw. Aan de zonne-installatie is een informatiepaneel gekoppeld zodat kinderen en andere gebruikers van het gebouw de opbrengsten en andere informatie kunnen bijhouden.

En verder: zijn de toiletgroepen compleet vernieuwd, zijn de vele kapstokken aangepast, zijn muren en deuren voorzien van een nieuw verfje en zijn er nog wat kleine dingen veranderd aan inrichting en meubilair. Teveel op om te noemen.

Kortom: alles is veranderd. Behalve de kamer van de directie. Daar is alles hetzelfde. Of, nee… aan de muur hangt een kleine display waarmee alle duurzame techniek die in de zomervakantie de school is binnengekomen, kan worden beheerd.

Het energiezuiniger en het energiebesparend maken van de basisschool St. Cyriacus te Hoonhorst is één van de projecten van Duurzaam Hoonhorst uitgevoerd met de gelden van de provincie Overijssel, inzet van lokale bedrijven en vele vrijwilligers, in samenwerking met de gemeente Dalfsen en de St. Mijn Plein, waaronder de St. Cyriacusschool valt. In Hoonhorst staat er nu een basisschool, op het kind is gericht, met een op de toekomst gericht gebouw.